Medicina

Sikeres volt a 46. Medicina Fórum konferencia és a VII. Miniszteri – államtitkári csúcstalálkozó – Átadták a kiválósági díjakat

Mintegy 350 érdeklődő részvételével tartották meg a héten a 46. Medicina konferenciát, első alkalommal a Medicina Fórum projekt, a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság közös rendezésében.

Az előadók között az államigazgatás-, a kórházak- az egészségügyi -és pénzügyi szakma, a szakmai szervezetek és az ágazathoz kötődő neves szakemberei vettek részt. Az előadások prezentációi hamarosan megtekinthetők lesznek az mksz.korhazszövetseg.hu honlapon.

Nagy érdeklődés kísérte a miniszterek-államtitkárok VII. csúcstalálkozóját. Az elmúlt 33 év ágazatvezetői és a jelenlegi államtitkár izgalmas eszmecserét folytatott arról, hogy a több mint három évtized alatt összegyűlt tapasztalatok, jogszabályok miként hasznosultak a gyógyító ágazatban. A kerekasztal beszélgetésben részt vett: Gógl Árpád, Mikola István, Kökény Mihály, Ónodi-Szűcs Zoltán, Szócska Miklós, Nagy Anikó, Horváth Ildikó és Takács Péter jelenlegi államtitkár. Rácz Jenő írásban küldte el véleményét, javaslatait, amelyet Nógrádi Tóth Erzsébet moderátor ismertetett. A beszélgetést Velkey György János és Boncz Imre, a PTE dékánhelyettese moderálta.

Az ágazatvezetők visszatekintéseikben véleményezték munkájukat, elmondták, mit éltek meg sikerként, mit tartanak kudarcnak, mit tennének másként, mi bizonyult maradandónak döntéseikből. Elmondták azt is, hogy mit tartanak ma a legfontosabb feladatnak az intézményrendszer jobbítása, a biztonságosabb betegellátás érdekében.

Egyetértés alakult ki a 2011-ben megalkotott Semmelweis Terv alapvetéseitől, s arról, mit lehet abból ma hasznosítani. A korábbi ágazatvezetők többsége fontosnak tartaná, ha önálló egészségügyi minisztérium irányítaná az ágazatot. Valamennyien várják az intézményrendszer átszervezését, a szakdolgozók béremelését, a sürgősségi és a háziorvosi rendszer, a finanszírozás rendbetételét, a ma rendelkezésre álló informatikai rendszerek és a mesterséges intelligencia körültekintő alkalmazását.

Tizenegyedik alkalommal jelent meg az idén a Medicina Fórum évkönyv, amelyet a 46. Medicina konferenciát követő díjátadó gálán mutatott be Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. A könyvbemutatót követő gálaesten 13 sikeres pályázónak adták át az évkönyvhöz kötődő kiválósági és szakmai különdíjakat, köztük a MEDITOP – MEDICINA szakmai különdíjakat, a nyertesek méltatását Prof. dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi társaság tartotta meg.

KIVÁLÓ FIATAL GYÓGYSZERÉSZ

Dr. Bege Miklós a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémia Tanszékének tudományos segédmunkatársa. PhD fokozatot 2022-ben szerzett, új típusú peptid nukleinsavak és furanózgyűrűn módosított nukleozidok szintézise témában. 18 nemzetközi folyóiratban megjelent közlemény szerzője vagy társszerzője. Részt vesz a gyógyszerészhallgatók oktatásában. Számos továbbképző közleményt írt gyógyszerészeknek. A Kutatók Éjszakája rendezvényre demonstrációs anyagot állított össze. A Nemzeti Tudósképző Akadémia Junior mentora.

KIVÁLÓ GYÓGYSZERÉSZ PHD HALLGATÓ DÍJ

Dr. Albertné dr. Gecse Kinga kapta a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. különdíját az idén. A nyertes a szerotonin és kinurenin anyagcsere szerepét vizsgálja migrénben, Dr. Juhász Gabriella témavezetésével, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetében, 14 közlemény szerzője/társszerzője. A Semmelweis PhD Tudományos Napokon I. díjat nyert, többször kapott kiválósági ösztöndíjat. Oktatja a gyógyszerészhallgatókat, magyar és angol nyelven vezet gyakorlatokat, szakdolgozatosok konzulense. Tagja a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesületnek.