migrén 01 migraine

A migrénről általában

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely jelentkezhet önálló betegségként, de számos betegség kísérő tünete is lehet (szekunder fejfájás). A migrén, ami szintén gyakori egészségügyi probléma, az előbbi csoportba tartozik.

Ez az időszakosan jelentkező fejfájás a teljes népesség 12 %-át érinti, főleg a 25-45 éves korosztálynál fordul elő, nőknél gyakrabban megfigyelhető. A betegség megjelenési gyakorisága igen változatos képet mutat, egyes betegeknél csak életében egyszer jelentkezik, másoknál havonta többször is előfordulhat. A roham néhány órától akár három napig is eltarthat (4-72 óra).

Migrén okai

A migrénes fejfájás háttérben genetikai és környezeti tényezők is állhatnak, de több tényező is kiválthatja és befolyásolhatja. Vannak provokáló tényezők is, mint hormonális változások ( pl.menstruáció), stressz, fáradtság, bizonyos élelmiszerek fogyasztása (pl. alkohol, csokoládé, kávé, sajtok, füstölt húsok) és környezeti hatások (pl. frontok).

Migrén tünetei:

Kezdeti, bevezető szakasz:

Az esetek egyharmad részében a migrénes roham előtt órákkal, napokkal különböző előjelek jelentkeznek, melyek lehetnek a hangulatváltozás, fáradtság, ásítási kényszer, hangérzékenység, fokozott étvágy vagy akár székrekedés. A betegek megkívánnak bizonyos ételeket, fokozottan érzékennyé válnak egyes hangokra és szagokra, és a vízvisszatartás jeleit tapasztalhatják.

A migrén e kezdeti, bevezető szakaszát prodromának nevezik.

migrén 01 migraine

Migrénes fejfájás, roham

Ezt, a nem minden esetben jelentkező bevezető szakaszt követi a migrénes fejfájás vagy roham, amely többnyire féloldali, vagy a halántéktájra, homloktájra, vagy a szem környékére korlátozódik, de lehet kiterjedt is, melyet általában a betegek egynegyede tapasztal, s mely egy nem lokalizálható fejfájást jelent. A rohamszerű, görcsös, lüktető jellegű fejfájás hányingerrel, hányással, fény-, hang- és szaglási túlérzékenységgel jár, és ezeket a tüneteket a szokásos napi aktivitás vagy testedzés vagy bármilyen fokozott fizikai aktivitás, de az alkoholfogyasztás is fokozza. A rohamhoz sápadtság, rendellenes bélmozgások, hasmenés is társulhat.

Aurás migrén:

Az esetek közel egyötödében a rohamot közvetlenül vizuális érzéki csalódások előzhetik meg, melyet migrénes aurának nevezünk. Ilyen tünet lehet az elfolyt kép, látótérkiesés, fényjelenségek, csőlátás, villódzó, cikcakkos vonalak. Olykor testtájékok zsibbadása, szédülés is előfordulhat. Ezek a jelenségek fokozatosan alakulnak ki és 15-20 perc alatt megszűnnek. Előfordul az is, hogy valakinek vannak aurával bevezetett migrénes rohamai, máskor a migrén aura nélkül is jelentkezik.

A migrén után

A fejfájás elmúltával még órákon át (esetleg egy egész napig) kimerültség, a hajas fejbőr túlérzékenysége, nyak- és válltáji izomfájdalom, izomláz maradhat vissza, néhány beteg bőségesen ürít vizeletet.

A migrénes időszakot rövidebb, hosszabb fájdalommentes periódus követi.

Terápia

A terápia során megkülönböztetünk nem gyógyszeres (pl. provokáló tényezők kiiktatása, akupunktúra) és gyógyszeres (roham- és megelőző intervallum) kezelést.

A rohamkezelésnél megkülönböztetünk specifikus és nem specifikus terápiát. Az utóbbiba tartoznak például a fájdalomcsillapítók, nem-szteroid gyulladáscsökkentők.

A specifikus rohamkezelés indikálása orvosi, szakorvosi kompetencia.

Intervallum terápiára akkor van szükség, ha havonta 4 vagy több roham jelentkezik, ill. ha a rohamkezelés nem megoldott.

A migrén komplex és gyakran visszatérő egészségügyi állapot, mely jelentős hatással van az érintettek mindennapi életére és jólétére. Ahogy a fenti áttekintés is mutatja, a migrén többnyire nem csupán „fejfájás”, hanem egy összetett, több szakaszban zajló folyamat, amely számos tünettel járhat. Az aurával és anélkül jelentkező migrénes rohamok változatossága, valamint a kiváltó okok és a tünetek sokszínűsége miatt az egyéni kezelési terv kidolgozása kritikus jelentőségű.

Az érintetteknek érdemes együttműködniük orvosaikkal a megfelelő diagnózis felállítása és a hatékony kezelési stratégiák kialakítása érdekében. Nem gyógyszeres beavatkozások, mint a kiváltó tényezők kerülése, valamint a relaxációs technikák és az akupunktúra kiegészíthetik a gyógyszeres terápiát, amely magában foglalhatja a rohamokat enyhítő specifikus és nem specifikus gyógyszereket, valamint az intervallum kezelést, amely a rohamok gyakoriságának csökkentését célozza.

A migrén kezelése nem csupán a tünetek kezelését jelenti, hanem a betegek életminőségének javítását is szolgálja, lehetővé téve számukra, hogy aktív és teljes életet éljenek a migrén okozta korlátozások ellenére. Fontos, hogy a betegek és kezelőorvosaik nyitott kommunikációt folytassanak a kezelés hatékonyságának értékelése érdekében, valamint hogy folyamatosan tájékozódjanak a migrénkezelés új lehetőségeiről és fejlesztéseiről. Együttműködésük elengedhetetlen a migrén kezelésében rejlő kihívások leküzdéséhez és a betegek életminőségének folyamatos javításához.

További cikkeink

Forrás:

www.miet.hu
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/migren
https://egeszsegvonal.gov.hu/m/1298-migren.html
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22397/a-migren-tipusai